Galleri

Mindeord for James Jørgensen “Høvdingen”

Brydeklubben HEROS´ nestor, HØVDINGEN, James Jørgensen, er ikke mere.
James gik fredfyldt bort, i en alder af 94 år, ældet af tiden og på den måde han ønskede sig, at livet skulle slutte for ham.
James´ betydning for HEROS, kan næsten ikke beskrives, da indsatsen, engagementet, viden, forståelse for udvikling, tagen hånd om alle mennesker, der søgte brydeklubben og med stor forkærlighed for unge mennesker, der kæmpede med at at få det hele til at hænge sammen af den ene eller anden årsag, interessen for foreningslivet, hvad enten det drejede som om at lede, skabe økonomi for klubben, bearbejde besluttende mennesker for at skabe så optimale muligheder for klubbens medlemmer, vaske gulvet i klubbens lokaler eller formidle imformationer om HEROS og dens brydere som redaktør i adskillige år for HEROS-organet MÅTTEN. Et blad han i øvrigt selv distribuerede ved at cykle rundt i byen og aflevere til behørige. Med MÅTTEN dyrkede han sin passion for det skrevne ord, gerne ord med lidt snert og en veludviklet humor. James var en mand med holdninger.
Støtteforeningen til HEROS, HEROS-Venner har også nydt godt af hans indsats. I HEROS-Venner var han formand i adskillige år.
Det er tæt på, at der ikke findes superlativer nok til at beskrive James´ indsats for HEROS, ungdommen i Frederiksværk og brydesporten i Danmark gennem et langt liv – og hele indsatsen var frivillig og ULØNNET.
James kom til HEROS under 2. verdenskrig efter en smag på brydning fra A/K Falken (Nu Viking) i Frederikssund, hvor han var i lære som købmand. I Frederiksværk var der arbejde at få hos hos Lund og Rasmussens engros-lager (Nu VUC-bygningen), siden opstod muligheden for at blive selvstændig ved at overtage ”Tutten” på De Forenede Jernstøberier, et slidsomt job, for at tjene til familiens underhold. Arbejdslivet afsluttedes i start-firserne efter 10 år på Stålvalseværket.
I 1947 blev han valgt til formand for HEROS og på den post satte han gang i toget med udvikling i klubben. Han var hele tiden et skridt foran i tankegangen om egen udvikling som træner, der skulle bruges til at skabe dygtige brydere. Byens drenge stormede til klubhuset, da det blev tilladt drenge fra 10 år at tage kampe og mange af disse drenge blev fantastiske brydere, men vigtigst af alt for ham var, at alle drengene, med meget få undtagelser, blev ordentlige mennesker med en god , meget kærlig og bestemt James Jørgensen ballast i rygsækken, en ballast som alle drengene, der i dag er voksne og meget ældre, stadig taler om og er dybt taknemmelige for.

James´ forståelse for hvilke tiltag, der skulle gøres, for at han og hans brydere blev de bedste, var outstanding på tidspunktet. Han inviterede tidligt i sin leder og- trænerkarriere trænere fra den dengang store brydenation Sverige til HEROS, indkvarterede dem hjemme hos sig selv og sammen med Grethe, hans hustru, sørgede han for, at disse trænere kastede så meget bryderviden af sig, som han kunne bruge til at udvikle sine poder, således at HEROS kunne være i front i mange, mange år, ligesom han med bryderne under armen rejste ud i Danmark, Norden og Europa for at matche dem mod de bedste brydere derfra.
På alle disse rejser skabte han ikke kun bryderesultater, han skabte sig også venner på enhver destination med sit åbne væsen. Venskaber der holdt hele livet.
Blandt HEROS-drengene gives der udtryk for, at han gjorde drenge til mænd.
Hans viden og kunnen gjorde ham også til landstræner for Damnarks bedste brydere i sen-tresserne.
Sammen med svogeren og mesterbryderen Kurt Madsen startede han den efterhånden legendariske motionsafdeling i HEROS, hvor gamle brydere holder formen vedlige og mange lokale mænd UDEN bryderbaggrund stifter bekendtskab med Jørgensens metoder til at bringe sig i god form.
Inden pigebrydning var tilladt satte han også gang i et pigehold, hvor byens piger kunne prøve den ædle sport. Et tiltag der faldt i god jord hos pigerne.
James afsluttede sin trænergerning i en alder af 84 år, sådan.
James´ indsats gjorde ham til æresmedlem af HEROS, støtteforeningen HEROS Venner, Øernes Atlet Union og Danmarks Brydeforbund, modtager af Dansk Idrætsforbunds ærestegn, BT´s Lederpris og modtager af Gunnar Nu Fondens Ildsjælepris.
Vore tanker går til hans efterladte hustru Grethe , børn, børnebørn og oldebørn.
Æret være James´ minde.
Brydeklubben HEROS

På billede ses James ved Heros’ 90-års jubilæum (sidste gang var i klubben)